Conform Codului Civil, nicio persoana nu poate fi obligata sa ramana in indiviziune, iar mostenitorii pot cere oricand iesirea din indiviziune – situatie in care de cele mai multe ori un avocat mediere impartire mostenire isi va face puternic resimtita activitatea in favoarea clientilor pe care ii asista.

Orice avocat mediere impartire mostenire va explica apelantilor la serviciile acestuia ce implica starea de indiviziune si prin ce se diferentiaza aceasta de statutul juridic pe care o persoana il va avea dupa iesirea din indiviziune.

Astfel, orice avocat mediere impartire mostenire va va face inteles in primul rand ca starea de indiviziune coincide cu dreptul de proprietate pe care il au doua, ori mai multe persoane asupra unor bunuri, drept privit numai ca o cota-parte abstracta. Iesirea din indiviziune insa va avea drept rezultat concretizarea in bunuri a cotei-parte apartinand unei persoane.

Un avocat mediere impartire mostenire este cu atat mai important cu cat transmisiunea pentru cauza de moarte are caracter indivizibil. Aceasta insemna ca fiecare persoana care poate sa mosteneasca trebuie sa isi exercite dreptul de optiune succesorala ca atare, fie sa renunte la mostenire, fara a avea posibilitate de a efectua o selectie in ceea ce priveste bunurile pe care doreste sa le mosteneasca.

Una dintre principalele exceptii ale acestui caracter se refera  pasivul succesoral. Acesta se divizeaza de drept la data deschiderii mostenirii, fapt consfintit prin art. 1155:

(1)  Mostenitorii universali si cu titlu universal contribuie la plata datoriilor si sarcinilor mostenirii proportional cu cota succesorala ce ii revine fiecaruia. (in acest sens, un avocat mediere impartire mostenire va depune toate staruintele pentru a nu fi imputate plati dezechilibrate in ceea ce va priveste);

(2)  Inainte de partajul succesoral, creditorii ale caror creante provin din conservare sau din administrarea bunurilor mostenirii ori s-au nascut inainte de deschiderea mostenirii pot cere sa fie platiti in bunurile aflate in indiviziune.

De asemenea ei pot solicita executarea silita asupra acestor bunuri (acestea fiind aratate, in raporturile cu creditorii, un avocat mediere impartire mostenire va veghea si va avea o contributie activ-reactiva in ceea ce priveste respectarea si realizarea drepturilor dumneavoastra legale).

Atributele unui avocat mediere impartire mostenire vor putea fi astfel valorificate pe calea procedurii facultative, extrajudiciare de mediere – mostenitorii putand sa ajunga pe calea unor negocieri la un numitor comun cu privire la bunurile pe care fiecare urmareste sa le mosteneasca.

In urma procedurii de mediere incheiate cu succes, un avocat mediere impartire mostenire va redacta un acord de mediere care va fi validat de catre notarul public ori de catre instanta de judecata in vederea obtinerii celui mai ridicat nivel de forta juridica.