Indiferent ca vorbim despre mostenire legala ori testamentara, experienta ne-a aratat ca deseori mostenitorii ajung in fata instantelor de judecata pentru a-si valorifica ori apara drepturile succesorale. In acest sens, atragem atentia ca aceste drepturi au nu doar o importanta deosebita, ci si un tratament institutinonal-juridic complex si destul de greu de inteles de catre justitiabili, rolul unui avocat litigii de partaj jucand un rol definitoriu in aceasta materie.
Astfel, desi Codul Civil prevede in art. 963 faptul ca mostenirea se cuvine, in ordinea si dupa regulile stabilite in prezentul titlu, sotului supravietuitor si rudelor defunctului, si, anume, descendentilor, ascendentilor si colateralilor acestuia dupa caz, un avocat litigii de partaj va face intelese clientilor sai totalitatea regulilor in materie succesorala, si, motivele pentru care acestia vor veni sau nu, in mod efectiv, la culegerea mostenirii.
O prima regula pe care nu ar trebui sa o cunoasca doar un avocat litigii de partaj este aceea conform careia descendentii si ascendentii defunctului au vocatie la mostenire indiferent de gradul de rudenie cu acesta, iar colateralii, numai pana la gradul 4 inclusiv.
O a doua regula pe care orice avocat litigii de partaj o face cunoscuta celor ce apeleaza la servicile sale, este aceea ca rudele defunctului vor veni la mostenire in ordinea claselor de mostenitori.
Astfel, conform art. 964. Principiile generale ale mostenirii, identificam in alin. (1) urmatoarele clase de mostenitori a caror ordine trebuie respectata:
a) Clasa intai: descendentii;
b) Clasa a doua: ascendentii privilegiati si colateralii privilegiati;
c) Clasa a treia: ascendentii ordinari;
d) Clasa a patra: colateralii ordinari.
Alin. (2). Daca in urma dezmostenirii rudele defunctului din clasa cea mai apropiata nu pot culege intreaga mostenerire, atunci partea ramasa se atribuie rudelor din clasa subsecventa cae indeplinesc conditiile pentru a mosteni.
Alin. (3). Inauntrul fiecarei clase, rudele de gradul cel mai apropiat cu defunctul inlatura de la mostenire rudele de grad mai indepartat, cu exceptia cazurilor pentru care legea dispune altfel.
Alin. (4). Intre rudele din aceeasi clasa si de acelasi grad, mostenire se imparte in mod egal, daca legea nu prevede altfel.
Acestea fiind aratate, prima masura si cea mai importanta pe care un avocat litigii de partaj o va lua, va fi aceea a intocmirii unei fise din care urmeaza sa reiasa ori nu, calitatea de mostenitor in ceea ce priveste speta pe care un client o supune spre solutionare.
In urma stabilirii pozitie dumneavoastra procesuale, orice avocat litigii de partaj va putea proceda in cunostinta de cauza la sustinerea cauzei dumneavoastra in mod independent si partial, putandu-va furinza cele mai bune strategii in vederea valorificarii drepturilor succesorale pe care le aveti.
Rolul oricarui avocat litigii de partaj este supus interesului dumnevoastra. Pentru cea mai buna gestionare a starii cu care va confruntati, alegeti asistenta de specialitate in demersurile pe care le realizati!
Comenteaza