Deseori in materia dreptului civil, destinatarii legii sunt nevoiti sa apeleze la serviciile de specialitate pe care le poate oferi un avocat litigii mosteniri, acest comportament neindicand neaparat o realitate juridica de natura conflictuala, ci, mai degraba o atitudine preventiva si diligenta pe care tot mai multi dintre clienti nostri aleg sa o adopte, si la care un avocat litigii mosteniri va raspunde cu multa deschidere.

Apreciem evolutia legislativa inregistrata de dreptul romanesc in materie succesorala, orice avocat litigii mosteniri considerand oportuna reglementarea mai clara, si mai detaliata in special in ceea ce priveste drepturile sotului supravietuitor.

De multe ori, realitatea de fapt dintre doi ce doresc separarea comunitatii de bunuri sau incheierea casatoriei, ramane sub semnul incertitudinii mai ales atunci cand unul dintre acestia decedeaza, conflictul nefiind finalizat sub niciun aspect. Pentru a preintampina dificultati in transmiterea patrimoniului pentru cauza de moarte, art. 970 prevede ca ”sotul supravietuitor il mosteneste pe sotul decedat daca, la data deschiderii mostenirii nu exista o hotarare de divort definitiva.”

Dupa ce s-a stabilit indeplinirea conditiilor pentru ca sotul supravietuior sa poata veni la mostenire lui ”de cuius”, un avocat litigii mosteniri va  proceda la identificarea si cuantificarea cotei succesorale a acestuia, in vederea stabilirii strategiei optime de urmat.

In acest sens, redam continutul art. 972. Cota succesorala a sotului supravietuitor:

(1)  Cota sotului supravietuitor este de:

a)     Un sfert din mostenire, daca vine in concurs cu descendentii defunctului;

b)     O treime din mostenire, daca vine in concurs atat cu ascendentii privilegiati, cat si cu colateralii privilegiati ai defunctului;

c)      O jumatate din mostenire, daca vine in concurs fie numai cu ascendentii priviliegiati, fie numai cu colateralii privilegiati ai defunctului;

d)     Trei sferturi din mostenire daca vine in concurs fie cu ascendentii ordinari, fie cu colateralii ordinari ai defunctului;

(2)  Cota sotului supravietuitor in concurs cu mostenitorii legali apartinand unor clase diferite se stabileste ca si cand acesta ar veni in concurs numai cu cea mai apropiata dintre ele.

(3)  Daca, in urma casatoriei putative, doua sau mai multe persoane au situatia unui sot supravietuitor, cota stabilita potrvit alin. (1) si (2) se imparte in mod egal intre acestea.

Dincolo de stabilirea cotelor succesorale, exista situatii in care desi sotului supravietuitor nu ii este contestat dreptul la mostenire, acesta se afla intr-o relatie conflictuala cu alti mostenitori, relatie ale carei consecinte pun in pericol dreptul acestuia de a locui in imobilul ce a constituit ani de-a randul camin al familiei. In aceasta situatia de fapt, un avocat litigii mosteniri va actiona in spiritul legii, acela de a proteja valorile sociale recunoscute de lege, si va valorifica art, 973 din Codul Civil referitor la dreptul de abitatie al sotului supravietuitor, al carui continut legal il redam mai jos:

(1)  Sotul supravietuitor care nu este titluar al niciunui drept real de a folosi o alta locuinta corespunzatoare nevoilor sale beneficiaza de un drept de abitaie asupra casei in care a locuit pana la data deschiderii mstenirii, daca aceasta casa face parte din bunurile mostenirii.

(2)  Dreptul de abitatie este gratuit, inalienabil si insesizabil.

Cu toate acestea, orice avocat litigii mosteniri cunoaste si faptul ca oricare dintre mostenitori poate cere fie restrangerea dreptului de abitatie, daca locuinta nu este necesara in intregime sotului supravietuitor, fie schimbarea obiectului abitatie, daca pune la dispozitia sotului supravietuitor o alta locuinta corespunzatoare.

In acest sens, un avocat litigii mosteniri va veghea ca in cursul procesului civil evaluarea notiunii de ”locuinta corespunzatoare” sa corespunda intru totul realitatii si nevoilor sotului supravietuitor.

In situatia in care drepturile dumneavoastra stau sub semnul incertitudinii, nu ezitati sa contactati un avocat litigii mosteniri. Drepturile altora se termina acolo unde incep drepturile dumneavoastra, iar noi ne vom asigura ca acest principiu sa fie pe deplin respectat.