Printre multe altele, valorificarea drepturilor si indatoririlor cetatenesti intr-o societate democratica se caracterizeaza implicit prin initiativa de a solutiona litigiile intervenite intre una sau mai multe persoane intr-o maniera corecta, si relaxata. In acest sens, un avocat mediator succesiune va pune in vedere posibilitatea de accedere a procedurii de mediere.

Aceasta este o procedura facultativa, insa din ce in ce mai des recomandata atat de catre practicienii in drept cat si de catre destinatarii care au incheiat cu succes un acord de mediere. Un avocat mediator succesiune este tertul independent si impartial care vegheaza si indruma negocierile intre partile care doresc sa stinga conflictele ivite intre ele, in materie succesorala.

Care este momentul de la care un avocat mediator succesiune poate da curs in mod eficient la o asemenea procedura?

Un avocat mediator succesiune isi poate exercita atributele legale numai de la momentul deschiderii succesiunii, adica, de la momentul decesului persoanei fizice care lasa mostenirea.

Patrimoniul ce se transmite ”mortis causa” nu poate face obiectul unei medieri inainte de deschiderea succesiunii, legiuitorul avand grija sa constituie o garantie legala in acest sens. Astfel, art. 956 din Codul Civil are urmatorul continut: ”daca prin lege  nu se prevede altfel, sunt lovite de nulitate absoluta actele juridice avand ca obiect drepturi eventuale asupra unei mosteniri nedeschise inca, precum actele prin care se accepta mostenirea sau se renunta la aceasta, inainte de deschiderea ei, ori actele prin care se instraineaza sau se promite instrainarea unor drepturi  care s-ar dobandi la deschiderea mostenirii.”

Care sunt efectiv persoanele intre care un avocat mediator succesiune isi poate exercita activitatea?

Procedura de mediere se poate realiza atat intre persoane care fac parte din clasa mostenitorilor legali, cat si intre persoane care fac parte din clasa mostenitorilor testamentari, ori care justifica un interes in speta supusa solutionarii, cum ar fi creditorii mostenitorilor.

Orice avocat mediator succesiune va indica drept temei legal al acestei afirmatii posibilitatea de coexistenta a mostenirii legale, cu mostenirea testamentara. In acest sens, art. 955. Felurile mostenirii, din Codul civil, prevede in primul alineat faptul ca patrimoniul defunctului se transmite prin mostenire legala in masura in care cel care lasa mostenirea nu a dispus altfel prin testament, iar in alin. 2 al aceluiasi articol, se consacra posibilitatea ca o parte din patrimoniul defunctului se poate transmite prin mostenire testamentara, iar cealalta parte prin mostenire legala.

Un avocat mediator succesiune va putea arbitra situatii precum: contestarea calitatii de mostenitor si neintelegeri cu privire la impartirea unor bunuri, va facilita intelegerea dispozitiilor legale in materie si comunicarea intre partile participante, va prezenta modalitati de solutionare a conflictelor avantajoase pentru toate partile participante la masa medierii.

Un avocat mediator succesiune prezinta garantia calitatii in ceea ce priveste furnizarea serviciilor de mediere in acest domeniu in care preeminenta dreptului se resimte puternic.

Un avocat mediator succesiuni este  persoana care dirijeaza negocierile si concesiile reciproce dintre participanti, astfel incat acestia sa beneficieze de multiplele avantaje pe care procedura le prezinta, respectiv: timpul si costurile reduse, caracterul formal mult mai redus, solutii juste si favorabile si nu in ultimul rand faptul ca partile pot decide ele insele pentru finalitatea demersului.