Taxa de succesiune – acces sau restrictie in exercitarea drepturilor dumneavoastra succesorale?
Transmisiunea pentru cauza de moarte a patrimoniului unei persoane se poate realiza in urma accesarii unor proceduri ce necesita abordarea unei strategii coerente insotite insa de anumite costuri. Tocmai de aceea, in limbajul uzual, pentru desemnarea de cele mai multe ori globala a costurilor pe care le presupune o asemenea operatiune, se face referire la taxa de succesiune.
Sub un prim aspect, putem privi taxa de succesiune sub aspectul declansarii si derularii procedurii succesorale notariale. Aceasta taxa de succesiune s-a dovedit in general a fi cea mai costisitoare pentru cei ce o aleg.
In principiu, taxa de succesiune intr-o procedura notariala este alcatuita pe de o parte din onorarii (minimale ar trebui) stabilite in sume determinate pentru acte si proceduri cum ar fi cele pentru inventarierea inscrisurilor, documentelor, sumelor de bani, hartiilor de valoare, cecurilor sau altor valori gasite cu ocazia efectuarii inventarului succesoral, precum si pentru primirea in depozit a acestora.
Pe de alta parte, exista si acte pentru care onorariile minimale sunt graduale si procentuale, legislatia in vigoare stabilind o astfel de taxa de succesiune pentru intreaga procedura succesorala, cuantumul fiind regasit integral in Anexa nr. 3 la Ordinul nr. 46/C din 6 ianuarie 2011 pentru aprobarea Normelor privind tarifele de onorarii pentru serviciile prestate de notarii publici.
Un alt aspect sub care putem privi notiunea de taxa de succesiune, este cel al taxelor de timbru, si, in sfarsit, consideram ca cel mai avantajos mod de a privi o taxa de succesiune este prin prisma procedurii de mediere.
Procedura de mediere poate fi folosita cu succes in cazul in care mai multi mostenitori doresc sa stabileasca modalitatea efectiva de impartire a bunurilor ce provin dintr-un patrimoniu succesoral, intr-o modalitate echitabila pentru fiecare participant.
Aceasta este o procedura ce se deruleaza la initiativa unuia ori a tuturor mostentorilor, ce are natura extrajudiciara si caracter putin formalizat in raport cu primele doua proceduri prezentate, iar modul de desfasurare si solutionare al diferitelor diferende se desfasoara pe cale amiabila, prin negociere, pana la obtinere unei solutii considerata optima.
Procedura de mediere se finalizeaza printr-un acord de mediere ce va fi prezentat spre autentificare unui notar public ori instantei de judecata.
Referitor la cuantificarea in ceea ce priveste taxa de succesiune in procedura de mediere, apreciem ca aceasta ar avea cel mai scazut nivel economic, dar si cele mai multe beneficii pentru participanti.
Comenteaza