Un avocat succesiuni si mosteniri poate fi calificat drept sfatuitorul dumneavoastra cu privire la administrarea spetei cu care va confruntati, sfatuitor caruia legea ii recunoaste o serie de prerogative menite a fi utilizate in identificarea, apararea si valorificarea drepturilor dumneavoastra succesorale.

Un avocat succesiuni si mosteniri va poate sta alaturi indiferent de natura mostenirii – legala, ori testamentara, si indiferent de pozitia juridica pe care o aveti cu privire la aceasta.

Cu privire la mostenirea legala, un avocat succesiuni si mosteniri va poate face intelese dimensiunile acesteia, pornind de la textele legislative de baza. Astfel, art. 953 din Codul Civil arata ca mostenirea este transmiterea patrimoniului unei persoane fizice decedate, catre una ori mai multe persoane in fiinta, iar art. 963 contureaza regimul general-legal al mostenirii dupa cum urmeaza:

Art. 963. Mostenitorii legali:

(1)  Mostenirea se cuvine, in ordinea si dupa regulile stabilite in prezentul titlu, sotului supravietuitor si rudelor defunctului, si anume, descendentilor, ascendentilor si colateralilor acestuia, dupa caz.

(2)  Descendentii si ascendentii au vocatie la mostenire indiferent de gradul de rudenie cu defunctul, iar colateralii numai pana la gradul al patrulea inclusiv.

(3)  In lipsa mostenitorilor legali sau testamentari, patrimoniul defunctului se transmite comunei, sau, dupa caz, municipiului in a carui raza teritoriala se aflau bunurile la data deschiderii mostenirii.

Mostenirea testamentara este, conform art. 1034 din Codul civil, acea mostenire ce se transmite in baza testamentului, ca act unilateral, personal si revocabil, prin care o persoana numita testator, dispune in una dintre formele cerute de lege, pentru timpul cand nu va mai fi in viata. In acest sens, un avocat succesiuni si mosteniri va poate indruma in identificarea validitatii testamentului incident in speta dumneavoastra.

Acesta ramura a dreptului civil este caracterizata de o complexitate deosebita, iar tocmai de aceea, legiuitorul a incercat a pune la dispozitie destinatarilor legii numeroase instrumente juridice prin care acestia sa isi valorifice si sa-si apere drepturile, insa, rolul unui avocat succesiuni si mosteniri este indispensabil atunci cand raporturile juridice depasesc limitele rezonabile de complexitate.

Mai mult de atat, legea civila angreneaza o multitudine de termene si proceduri mai putin inteligibile persoanelor fara studii de specialitate. Drept marturie stau prevederile art. 39 din Codul de Procedura civila ce are denumirea marginala ”Situatia procesuala a instrainatorului si a succesorilor sai”, articol ce reglementeaza soarta drepturilor litigioase, drepturi cu dimensiuni hotaratoare asupra patrimoniului beneficiarilor sai, implicit in materia mostenirilor.

Art. 39. Situatia procesuala a instrainatorilor si a succesorilor sai:

(1)  Daca in cursul procesului dreptul litigios este transmis prin acte intre vii cu titlu particular, judecata va continua intre partile initiale. Daca insa, transferul este facut, in conditiile legii, prin acte cu titlu particular pentru cauza de moarte, judecata va continua cu succesorul universal ori cu titlu universal al autorului dupa caz.

(2)  In toate cazurile, succesorul cu titlu particular este obligat sa intervina in cauza, daca are cunostinta de existenta procesului, sau poate sa fie introdus in cauza, la cerere ori din oficiu. In acest caz, instant va decide, dupa imprejurari si tinand seama de pozitia celorlalte parti, daca instrainatorul sau succcesorul universal ori cu titlu universal al acestuia va ramane sau, dupa caz, va fi scos din proces. Daca instrainatorul sau, dupa caz, succesorul universal ori cu titlul universal al acestuia este scos din proces, judecata va continua numai cu succesorul cu titlu particular care va lua procedura in starea in care se afla la momentul la care acesta a intervenit sau a fost introdus in cauza.

(3)  Hotararea pronuntata contra instrainatorului sau succesorului universal ori cu titlu universal al acestuia, dupa caz, va produce de drept efecte si contra succesorului cu titlu particular, si va fi intotdeauna opozabila acestuia din urma, cu exceptia cazurilor in care a dobandit dreptul cu buna credinta si nu mai poate fi evins, potrvit legii de catre adevaratul titular.

Acestea fiind aratate, este necesar sa apelati la un avocat succesiuni si mosteniri care are capacitatea de abordare multidisciplinara a spetei dumneavoastra. Aceasta necesitare apare cu preponderenta in materia drepturilor litigioase, insa, nu este singura situatie in care un avocat succesiuni si mosteniri trebuie sa aiba multipla calificare pentru a starui in asigurarea securitatii drepturilor dumneavoastra.

Un avocat succesiuni si mosteniri trebuie sa aiba capacitatea de se implica in spetele succesorale indiferent de gradul lor de dificultate ori multidisciplinaritate, asigurand operativitatea deplina a textelor legale in materie, pentru a atinge finalitatea legii intr-o maniera cat mai favorabila dumneavoastra.