Sotul supravietuitor si valentele dreptului sau la mostenire in lumina Codului civil

Conform legislatiei in vigoare, dreptul la mostenire al sotului supravietuitor exista daca  la data deschideri acesteia nu exista o hotarare de definitiva de divort intre el si sotul decedat.

Art. 971- Vocatia la mostenire a sotului supravietuitor:

(1)  Sotul supravietuitor este chemat la mostenire in concurs cu oricare dintre clasele de mostenitori legali;

(2)  In absenta persoanelor prevazute la alin. (1) sau daca nici una dintre ele nu vrea ori nu poate sa vina la mostenire, sotul supravietuior culege intreaga mostenire.

Art. 972 – Cota succesorala a sotului supravietuitor (in raport cu celelalte persoane ce vin la mostenire):

(1)  Cota sotului supravietuitor este de:

a)     Un sfert din mostenire, daca vine in concurs cu descendentii defunctului;

b)     O treime din mostenire, daca vine in concus atat cu ascendentii privilegiati cat si colaterialii privilegiati ai defunctului;

c)      O jumatate din mostenire daca vine in concurs fie numai cu ascendentii privilegiati, fie numai cu colateralii privilegiati ai defunctului;

d)     Trei sferturi din mostenire daca vine in concurs fie cu ascendentii ordinari, fie cu colateralii ordinari ai defunctului.

(2)  Cota sotului supravietuitor in concurs cu mostenitorii legali apartinand unor clase diferite se stabileste ca si cand acesta ar fi venit in concurs la mostenire nummai cu cea mai apropiata dintre ele;

(3)  Daca in urma casatoriei putative, doua sau mai multe persoane au situatia unui sot supravietuitor, cota din mostenire stabilita potrivit alin. (1) si (2) se imparte in mod egal intre acestea.

Dreptul la mostenire al sotului supravietuitor are o natura complexa. Acesta implica un drept de abitatie al sotului care nu este titularul niciunui alt dept real de folosinta, dar si un drept special asupra bunurilor din mostenire cum ar fi mobilierul si obiectelor de uz casnic ce au fost afectate folosintei comune a sotilor.

Legiuitorul a ales ca in functie de relatiile sociale stabilite intre indivizi sa personalizeze destul de puternic, dar in mod just si echitabil dreptul la mostenire, tocmai pentru a alimenta in continuarea valorile sociale pe care legea le ocroteste atat de mult inca din cele mai vechi timpuri.