Experienta unui avocat drept civil succesiuni se loveste de multe ori de blocajul pe care cetatenii il genereaza in baza necunoasterii legii. Astfel, exista cazuri in care personale care ar fi indeplinit conditiile generale de a mosteni, din diverse motive, au manifestari tardive si lipsite de finalitate.

In acest sens, primele demersuri pe care realizeaza le un avocat drept civil succesiuni consta pe de o parte in a face clientilor cunoscuta notiunea de optiune succesorala. Continutul art. 1.100 ar trebui cunoscut nu doar de catre un avocat drept civil succesiuni, ci si de catre majoritatea destinatarilor legii civile (a justitiabililor). Astfel, conform acestui articol, cel chemat la mostenire fie in temeiul legii, fie in temeiul vointei defunctului, poate accepta mostenirea sau renunta la aceasta.

Plecand de la aceasta premisa, oricine, trebuie sa aiba in vedere doua aspecte: in primul rand faptul ca transmisiunea patrimoniului ”mortis causa” opereaza in mod facultativ, si, in al doilea rand, ca aceasta transmisiune opereaza nu automat, ci prin acceptare. Pana la momentul acceptarii, persoana care indeplineste conditiile prevazute de lege pentru a putea mosteni dar nu si-a exerciat inca dreptul de optiune succesorala, are calitatea de succesibil.

Un avocat drept civil succesiuni va corobora in mod real starea de fapt cu prevederile art. 1.103, referitoare la termenul de optiune, pentru ca in functie de concluzia la care se ajunge, sa poata genera o strategie juridica favorabila dumneavoastra.

Art. 1.103. Termenul de optiune succesorala, prevede urmatoarele

(1)  Dreptul de optiune succesorala se exercita in termen de un an de la data deschiderii mostenirii

(2)  Termenul de optiune succesorala curge:

a)     De la data nasterii celui chemat la mostenire, daca nasterea s-a produs dupa deschiderea mostenirii;

b)     De la data inregistrarii mortii in registrul de stare civila, daca inregistrarea se face in temeiul unei hotarari judecatoresti de declarare a mortii celui care lasa mostenirea, afara numai daca succesibilul a cunoscut faptul mortii sau hotararea de declarare a mortii la o data anterioara, caz in care termenul curge de la aceasta din urma data;

c)      De la data la care legatarul a cunoscut sau trebuia sa cunoasca legatul sau, daca testamentul cuprinzand acest legat este descoperit dupa deschiderea mostenirii;

d)     De la data la care succesibilul a cunoscut sau trebuia sa cunoasca legatura de rudenie pe care se intemeiaza vocatia sa la mostenire, daca aceasta data este ulterioara deschiderii mostenirii.

Pentru ca un avocat drept civil succesiuni are capacitatea de a aborda o speta raportandu-se la cele mai sensibile aspecte ale sale, va poate descoperi cai legale de acoperire in cazul in care ca nu v-ati exercitat dreptul de optiune succesorala din motive ce nu tin de culpa dumneavoastra in termenul prevazut de lege. Astfel,  art. 1.104, prevede faptul ca in cazul in care succesibilul a cerut intocmirea inventarului anterior exercitarii dreptului de optiune succesorala, termenul de optine nu se va implini mai devreme de doua luni de la data la care i se comunica procesul-verbal de inventariere. Totusi, pe durata efectuarii inventarului, succesibilul nu poate fi considerat mostenitor, cu exceptia cazului in care a acceptat mostenirea.

Realitatea ne-a demonstrat faptul ca desi multe persoane nu actioneaza strict in litera legii, totusi, actiunile acestora corespund spiritului sau. Tocmai de aceea, legiuitorul a prevazut in Codul Civil posibilitatea de a accepta mostenirea atat in mod expres, cat si in mod tacit.

Astfel, un avocat drept civil succesiuni va realiza o traducere a activitatilor intreprinse de dumneavoastra cu referire la o mostenire, in interpretarea si aplicarea favorabila a art. 1108 din Codul Civil.

Art. 1108. Felurile acceptarii

(1)  Acceptarea poate fi expresa sau tacita

(2)  Acceptarea este expresa cand succesibilul isi insuseste explicit titlul sau calitatea de mostenitor printr-un inscris autentic sau sub semnatura privata

(3)  Acceptarea este tacita cand succesibilul face un act sau un fapt pe care nu ar putea sa il faca decat in calitate de mostenitor.

Acestea fiind spuse, de-a lungul activitatii noastre, am incercat sa ne implicam in mod activ in ceea ce inseamna traducerea catre societate a rolului pe care un avocat drept civil succesini il poate avea in obtinerea sau nu a unei mosteniri.

Un avocat drept civil succesiuni este profesionistul care isi concentreaza intreaga activitate in sarcina intereselor si drepturilor dumneavoastra.

Un avocat drept civil succesiuni este liantul intre lege, ca entitate ce contureaza valentele societatii, si individ, ca celula de baza a acesteia.

Un avocat drept civil succesiuni este aliatul dumnevoastra, si cel ce staruie pentru a nu lasa existenta si manifestarea drepturilor dumneavoastra sub influenta arbitrarului.