Un avocat ajutor public judiciar va poate ajuta in vederea asigurarii dreptului la aparare in sensul art. 13 din Noul Cod de Procedura civila, dar si in sensul asigurarii dreptului la un proces echitabil, in termen optim si previzibil. Orice avocat ajutor public judiciar va aborda astfel sarcina ce ii revine, pentru a inlatura falsa impresie ce se poate crea justitiabililor, aceea ca taxele de timbru se pot transforma intr-o limitare a accesului la justitie.

Conform art. 1, alin. 2 din OUG nr. 80/ 2013, actiunile si cererile introduse la instantele judecatoresti, precum si cererile adresate Ministerului Justitiei si parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie sunt supuse taxelor judiciare de timbru prevazute in prezenta ordonanta de urgenta.

Alin.2 al aceluiasi articol prevede ca taxele judiciare de timbru sunt datorate in conditiile prezentei ordonante de urgenta de catre toate persoanele fizice si juridice si reprezinta plata serviciilor prestate de catre instantele judecatoresti, precum si de catre Ministerul Justitiei si parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitiei, iar in virtutea caracterului de potentator social, legiuitorul a inteles sa mentioneze in alin. 3 faptul ca in anume cazuri prevazute de lege, actiunile si cererile introduse la instantele judecatoresti, precum si cererile adresate Ministerului Justitiei si Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie sunt scutite de la plata taxelor judiciare de timbru.

In functie de ce ce fel de actiune in justitie doriti sa promovati, si raportat la situatia dumneavoastra financiara, este posibil sa aveti nevoie de un avocat ajutor public judiciar ori nu, taxele fiind stabilite in mod diferentiat dupa cum obiectul acestora este sau nu evaluabil in bani.

Acestea fiind aratate, in momentul in care luati decizia intentarii unei actiuni in justitie, un avocat ajutor public judiciar va va putea pune la dispozitie servicii de asistenta, reprezentare ori consiliere juridica, in asumare unui rol de mediator intre lege, scopul sau, si drepturile si interesele dumneavoastra.

Mai mult de atat, un avocat ajutor public judiciar va actiona sub beneficiul pregatirii profunde in materie juridica dar si sub beneficiul experientei, pentru ca drumul dumneavoastra pe calea justitie sa comporte semnificative inlesniri.

In acest sens este directionat si continutul legal al art. 1 dn OUG nr. 51/ 2008, conform caruia ajutorul public judiciar reprezinta acea forma de asistenta acordata de stat care are ca scop asigurarea dreptului la un proces echitabil si garantarea accesului egal la actul de justitie pentru realizarea unor drepturi sau interese legitime pe cale judiciara, inclusiv pentru executarea silita a hotararilor judcatoresti sau a unor titluri executorii.

Acestea fiind spuse, un avocat ajutor public judiciar va va putea fi alaturi si in faza executarii silite, favorizand ca beneficiile legii sa lucreze in ceea ce priveste statutul dumneavoastra socio-juridic.

Un avocat ajutor public judiciar va va putea fi alaturi atat in cauze civile, comerciale, administrative, cu exceptia cazurilor penale, astfel cum prevede legislatia actuala.

Alegand un avocat ajutor public judiciar, puteti trece dincolo de limitarile financiare in relizarea drepturilor dumneavoastra!